Recepten
Bessentaart met crème van mascarpone
(6 - 8 pers.)
Taartdeeg:
115 gram koude boter
185 gram witte tarwebloem
2 el suiker
1/4 tl zout
1 groot ei
1,5 el ijskoud water
droge rijst of gedroogde bonen
(U kunt ook een gekochte vaste bodem gebruiken.)
Vulling:
300 gram blauwe bessen (of 550 gram blauwe bessen in plaats van blauwe bessen en aardbeien)
250 gram aardbeien
250 gram mascarpone
75 ml slagroom
60 gram suiker
2 el aardbeienjam
2 el Marachino (of andere likeur van donkere bessen, u kunt hiervoor ook de likeur gebruiken uit onze recepten)
Voor de taartbodem de boter in kleine klontjes (2 cm2) snijden. Meng bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de boter toe en snij met twee messen totdat de boter gebonden is met het mengsel van bloem en suiker. Meng daarna (met de hand) tot het geheel lijkt op grove broodkruimels met kleine klontjes. Splits het eigeel van het eiwit en meng het eigeel met het ijswater. Verdeel dit mengsel beetje bij beetje over het deeg en meng met een vork tot het ei is opgezogen. Maak daarna voorzichtig een grote bal van het deeg. Bestrooi het aanrecht of een plank met bloem en verdeel de deegbal (vanwege de grootte) in vieren. Kneed ieder deel nog eens goed door met uw handpalm zodat alle ingrediënten helemaal zijn vermengd. Voeg de vier deegballen vervolgens weer samen en maak er een ronde plak van. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het ten minste een uur in de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestrooide ondergrond tot het een dikte heeft van zo 'n drie, vier millimeter. Met het mengsel kunt U een taartvorm bedekken met een diameter van 26 cm. (1/3 van het deeg is voldoende voor een taartvorm van 14 cm) Gebruik een taartvorm met een verwijderbare bodem. Zorg dat het uitgerolde deeg een paar centimeter hoger is dan de taartvorm. Leg het deeg over de vorm en duw het aan de randen goed vast. Het deel van het deeg dat over de rand van de vorm valt, omvouwen en aanduwen zodat de rand van de taart extra dik en stevig wordt. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verpak de taartbodem in plasticfolie en laat deze in de koelkast in ongeveer een halfuur weer hard worden. De oven voorverwarmen tot 190 °C. Bedek het deeg met aluminiumfolie en vul de taartvorm daarna met speciale taartgewichten zodat hij 'blind' kan worden gebakken. U kunt ook rijst of gedroogde bonen gebruiken. Bak de taartbodem ongeveer 25 min. Haal de vulling en de aluminiumfolie eraf en laat de taartbodem nog 10 tot 15 minuten bakken of totdat deze goudbruin wordt. Haal de taartbodem uit de oven en laat deze helemaal afkoelen voordat U de vulling toevoegt. Snijdt de aardbeien in vieren en meng ze met de blauwe bessen. Verwarm de aardbeienjam met de likeur in een kleine pan. Laat het geheel inkoken tot er ongeveer 3 el's over zijn. Giet dit meteen over de vruchten en meng het geheel voorzichtig. Laat het afkoelen. Voor de vulling mengt U de mascarpone, slagroom en suiker met een mixer totdat het mengsel stijf is. Vul de taartbodem met het mascarponemengsel. Verdeel de vruchten over de taart. Het beste is de taart twee uur voor het serveren af te maken en te koelen. Haal de taart ongeveer een kwartier voor consumptie uit de koelkast.
Tip: Wie geen tijd of zin heeft een taartbodem zelf te bakken: Een gekochte vaste bodem voldoet uitstekend!
Blauwe bessen MonChou taart
Bodem:
1 pak Bastogne koekjes
125 gram roomboter
nootmuskaat
Monchou-laag:
300 gram Monchou
300 ml slagroom
150 gram witte basterdsuiker
1 tl vanillesuiker
1/2 tl citroensap
Blauwe bessenvulling:
650 gram Blauwe bessen
1 dl water
2 el maïzena
100 gram kristalsuiker
1 el citroensap
Vermeng de bastognekoekjes met gesmolten boter en een snufje nootmuskaat. Vet de bodem van een springvorm van 24 cm in en bekleed de bodem met het mengsel en druk het goed aan. Klop de Monchou met de basterdsuiker los tot een egale massa. Klop daarna met een schone mixer de slagroom stijf. Meng hierna de slagroom met de Monchou en voeg de vanillesuiker en 1/2 theelepel citroensap toe. Lepel het geheel op de koekbodem.
Breng de blauwe bessen met het water, de kristalsuiker (100 gram) en de maïzena aan de kook tot het goed gebonden is. Roer 1 eetlepel citroensap er door en laat het mengsel lauw worden. Schenk vervolgens de blauwe bessenvulling over de gladgestreken monchou-laag en plaats de taart enige uren in de koelkast.
Blauwe bessen smoothie
(2 pers.)
180 gram (bevroren) blauwe bessen
200 ml yoghurt (vanilleyoghurt is ook mogelijk)
1 eetlepel honing
(Eventueel 3 geplette ijsblokjes)
Doe alle ingrediënten tezamen in een blender en meng het geheel grondig. De smoothie meteen serveren.